“Kai Markus Müller, a Neuromarketing Labs vezetője elmondta, hogy egy EEG segítségével már most is ki lehet olvasni valakinek az agyából azt, hogy hajlandó-e és ha igen, mennyit fizetni egy csésze kávéért egy Starbucks kávézóban.

Egyes tudósok szkepticizmusa ellenére a Szilícium-völgyben az agy hasznosítását már a következő nagy dolognak tartják. A különböző cégek évente több mint 100 millió dollárt költenek a számítógép-agy interfészek kutatására. 

Philipp Kellmeyer felvilágosító kampányt indított, amelyben arra akarja felhívni a figyelmet, hogy óvakodjunk az agyunkkal kapcsolatos információk eladásától. A kezdeményezéséhez csatlakoztak a Harvard, a Columbia és a Stanford Egyetem munkatársai is. Az agy ugyanis nem akármilyen szerv: az, aki képessé válik a tárolt információk kiolvasására vagy akár manipulálására, egy nagyon veszélyes eszközhöz fog jutni, amellyel nem csupán egy személyt, hanem az egész társadalmat is kontrollálhatja majd. Az agyi adatok ráadásul nagyon érzékeny információkat tartalmazhatnak, például az adott személy betegségeiről, állapotáról, ráadásul úgy, hogy lehet, hogy az illető még maga sincs tisztában ezekkel.

Steve Hoffmann, a Szilícium-völgy egyik befektetője megerősítette, hogy a Facebook – ha tehetné – kiolvasná az emberek agyi információit. A platform már eddig is rengeteg személyes adatot gyűjtött össze. Amennyiben az agyi információknak köszönhetően egy szinttel feljebb léphetne, aligha fog habozni. A szakember hozzátette, hogy a világ techóriásai – a Facebook, az Amazon és a Google – már most is előrejelzésekre képes adatbázisokat készítenek. A jövőben nem csupán azt akarják előrejelezni, hogy valaki mit akar rendelni, hanem legszívesebben a teljes rendelési folyamatot is elvégeznék a felhasználók helyett. Ehhez viszont adatokra van szükségük: az agyi, a vásárlási és a mozgási adatainkra. Így egy napon majd úgy fogunk online vásárolni, hogy voltaképpen nem is veszünk részt a folyamatban tevékenyen.”

forrás: sg.hu 

1 hozzászólás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.