forrás: szemlélek.blog.hu

– Az iszlámban nincs olyan fogalom, hogy humanizmus?
– Nincs. Még a szeretet szó sem szerepel az alapművekben. Az iszlám teljesen eltérő gondolatiságot képvisel, más logika alapján épül fel, amit mi nem is fogunk fel. Eleve mindig mindent az iszlám alapművek határoznak meg, és ebben a szemléletmód is benne van. Ettől pedig eltérni nem lehet. Nincs aranyszabály, kettős az erkölcstan. Mohamed nemcsak vallási vezető, hanem politikai vezető is volt. Mohamed életén keresztül nagyon könnyen megérthető az iszlám. A koráni kinyilatkoztatások Mohamed életének az eseményei sorrendjében jöttek létre. Nem egyben történt a kinyilatkoztatás, hanem szakaszosan az ő élete során. Ezért van az, hogy minden Korán idézetnek Mohamed élete a kontextusa, a magyarázata. Európában ez a gondolkodás nem érthető, jóhiszeműen fel sem tételezzük, hogy más vallásokban nem a szeretet a legalapvetőbb. Ezért is hatékony a Muszlim Testvériség. Ez a 20. század első felében Egyiptomból indult szélsőséges iszlám mozgalom a dzsihádot a beszéden, a politikai rendszerekbe való beépülésen keresztül vívja. Az iszlámról való tudást terjesztik a világban, jellemzően az egyetemeken, a tudományos életben és a médiában. A probléma az, hogy olyan elveket terjesztenek, amelyek nem az alapművekben találhatók, hanem ők találták ki, az ő propagandájuk. Például: az iszlámot nem lehet megérteni, mert nagyon komplex; csak az értheti meg, aki arabul beszél; az iszlámot félreértelmezik.

– Akkor mi a megoldás, hogy a konfliktus se szüljön háborút és Európa is Európa maradjon?
– Az első lépés, hogy megismerjük az iszlámot, azaz az alapműveket és a gondolkodásuk másságát. Olyan képzési mozgalmat indítottunk el, ami reményeink szerint több mint 200 központtal fog működni, tájékoztatást adva a politikai iszlám sajátosságairól. A politikai iszlám képviselői, a Muszlim Testvériség nagyon jó példa, rendkívül jól szervezettek. Kell egy ellenpólus. Ennek állt az élére a mi központunk, azzal a vízióval, hogy képzéssel megelőzhetővé válik egy erőszakos civilizációs háború. Tudatosítani kell azokat a veszélyeket, amik a mi társadalmi értékeinket veszélyeztetik.

– Ez nagyon veszélyes fegyver, mert azt tapasztaljuk, hogy az indulatok nagyon hamar agresszióba csapnak át. Ezzel nagyon óvatosan kell bánni, hogy ne robbanjon be a szikra, hanem egy csendes erő alakuljon ki.
– Ennek eszköze az objektivitás, a kritikai gondolkodás képessége, a tudás.

Teljes interjú: katt ide